Pilda samariteanului milostiv

Ziua Caritas

,,Dar el, care voia să se îndreptăţească, a zis lui Isus: „Şi cine este aproapele meu?” Isus a luat din nou cuvântul şi a zis: „Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat şi l-au lăsat aproape mort.  Din întâmplare, se cobora pe acelaşi drum un preot şi, când a văzut pe omul acesta, a trecut înainte pe alături. Un levit trecea şi el prin locul acela şi, când l-a văzut, a trecut înainte pe alături.  Dar un samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el şi, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el.  S-a apropiat de i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin, apoi, l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han şi a îngrijit de el. A doua zi, când a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului şi i-a zis: ‘Ai grijă de el, şi orice vei mai cheltui, îţi voi da înapoi la întoarcere’.  Care dintre aceştia trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari?” „Cel ce şi-a făcut milă cu el”, a răspuns învăţătorul Legii. „Du-te de fă şi tu la fel”, i-a zis Isus." Lc 10:27-39

Ziua Caritas, anul acesta in 12 noiembrie, este un moment de solidaritate si angajament social al Bisericii Greco Catolice din Romania pentru persoanele aflate în suferință

Ziua Caritas este caracterizată de colecta anuală care se desfașoară în Biserica Greco Catolică din România, colecta care vine în sprijinul activității filantropice sau caritabile ale comunității noastre creștine.

Gestul caritabil reprezentat de acel mic efort financiar al fiecărui credincios ne aduce mai aproape de pilda Samarineanului milostiv. În zilele noastre sunt mii de cazuri în care ne putem exprima sentimentele noastre caritabile, si acest lucru îl cunosc cel mai bine cei care au apropiați in situații extreme de sărăcie sau boala.

Acțiunea Ziua Caritas are loc în duminica în care se citeste Evangelia Bunului Samarinean și ofera credinciosilor greco-catolici posibilitatea de a putea repeta gestul samarineanului milostiv față de semenii noștri căzuți sub povara sărăciei și bolii.

Le mulţumim prietenilor de la www.expodom.ro care ne-au donat un cort pliabil pe care îl putem lua mereu în acţiunile noastre. La adăpostul acestui cort metalic, feriţi de vremea rea din următoarea perioadă, ne putem întâlni în favoarea celor nevoiaşi.

Cu mulțumiri,
Pr. Dunca Gheorghe