ADRESA

Strada Victoriei 82/21
430122 Baia Mare, Maramures

Tel.  0362-401169

Noutati

PROIECT ,,VOLUNTARI PENTRU VÂRSTNICI” - CARITAS

 

             homecare emprego 700x360

         Îmbătrânirea populației este un fenomen în creștere care afectează nu numai România, ci întreaga Europă. Conform Institutului Naţional de Statistică, 3.247.744 de persoane din populația totală a României au vârsta de peste 65 ani.  În plus, țara noastră se confruntă cu emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficiența resurselor umane și financiare specializate, precum și lipsa unui sistem integrat de suprijin. Toate acestea fac ca foarte mulți vârstnici să trăiască singuri, lipsiți de contact social.

Batrânețea este asociată, în general, cu o stare precară a sănătății, dar și cu o viață mai puțin activă din punct de vedere social și profesional, fapt ce aduce cu sine sentimentul de inutilitate sau respingere socială. Persoanele vârstnice asociază singuratatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor, sau lipsa unui ajutor practic. Numărul femeilor afectate de singurătate este semnificativ mai mare decât cel al bărbaților, iar persoanele vârstnice din mediul urban sunt mai afectate de singurătate decât cele din mediul rural.

În România de astăzi, vârstnicii se confruntă nu doar cu boala și venturile scăzute, ci și cu dureroasa indiferență a semenilor, dublată de lipsa unor servicii sociale eficiente adaptate lor.

Peste 20% din populaţia de peste 65 de ani a României are nevoie de îngrijire la domiciliu, însă doar 0,23% beneficiază de astfel de servicii, extrem de rare în rural şi oraşele mici, potrivit ONG-urilor care au organizat Conferinţa Naţională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu.

 Scopul proiectului:

Scopul proiectului este de a lupta împotriva izolării sociale şi a singurătăţii persoanelor vârstnice, cu precădere a celor de peste 60 de ani, mobilizarea voluntară şi crearea unei culturi de voluntariat şi a unei comunităţi care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice, la conştientizarea şi responsabilizarea membrilor societăţii civile şi a instituţiilor publice şi la schimbarea percepţiei, atitudinii şi comportamentului societăţii asupra persoanelor vârstnice.

Valorile ce ne ghideaza sunt:
a) respectarea demnităţii fiecărei persoane;
b) respectarea ideilor, alegerilor, opiniilor şi opţiunilor fiecărei persoane;
c) asumarea responsabilităţii sociale şi individuale;
d) loialitate în acţiune în limita obiectivelor propuse de Asociaţie;
e) respectarea confidenţialităţii persoanelor beneficiare ale programelor Asociaţiei.

Obiectivele proiectului

Obiectiv principal : Prin vizitele la domiciliul lor si prin activitatile regulate la care participa impreuna, voluntarii Asociației Caritas Maramureș devin prietenii si noua familie a varstnicilor si construiesc impreuna relatii de durata si de calitate, pentru a anii batranetii sa fie mai plini de speranta si demnitate.

Obiective

Organizarea şi asigurarea asistenţei sociale la domiciliul persoanelor vârstnice ;

Creşterea gradului de integrare şi participare socială a persoanelor vârstnice;

Scăderea gradului de solicitare pentru familiile ce îngrijesc și aparţinători ai persoanelor vârstnice

Asigurarea accesului la informaţii referitoare la drepturile persoanelor vârstnice la domiciliu acestora şi a aparţinătorilor acestora .

Optimizarea cunoştinţelor teoretice şi practice a aparţinătorilor persoanelor vârstnice, a voluntarilor şi a personalului implicat în îngrijire;

Crearea unui cadru organizat şi supervizat profesional pentru activitatea voluntarilor;

Antrenarea, în acest tip de activitate, a responsabilităţii comunităţii şi administraţiei locale;

Servicii oferite

Oferim servicii specializate în funcție de nevoile specifice acestei categorii de beneficiari :

- asistență socială ( sprijin în diverse probleme cu care se confruntă beneficiarul sau aparținătorii acestuia, consilere socială, activități de socializare),

-îngrijiri sociale la domiciliu (pregatirea si administrarea hranei, cumparaturi, ajutor menaj, conversatie si contact social etc.)

Dorim ca prin aceste servicii să creştem gradul de integrare şi participare socială a persoanelor vârstnice, precum și calitatea vieții acestora.

     Totodată, prin implicarea voluntarilor în activitățile proiectului, dorim să sensibilizăm și să implicăm comunitatea în viața socială locală.

Pentru mai multe informații : 

ASOCIAȚIA DIECEZANĂ CARITAS GRECO CATOLIC  MARAMUREȘ

  Baia Mare, str. Victoriei 82/21 , 430122 , Maramureș, ROMANIA

Tel./fax 004-0362-401169 , de luni-joi între orele 9-15

E-Mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ,   www.caritasmm.ro

 

Copyright © 2020, Caritas Maramures. All Rights Reserved.

Design by: MM